Noordroute

81
31,4 km

De noordroute bestaat uit twee lussen. De oostelijke lus voert door het deel van Woensel dat noordelijk van de Winston Churchilllaan ligt. Dat betekent automatisch dat bijna alle bebouwing dateert van na 1965. De enige uitzondering daarop is de bebouwing rond de Vlokhovenseweg. Dit is nog een overblijfsel van de lintbebouwing langs de oude verbindingsweg tussen Woensel en Son. Deze is op de kaart ook goed te herkennen aan de schuine doorsnijding van het stedenbouwkundige weefsel van latere datum ten oosten van het Winkelcentrum Woensel.

Een belangrijk element in dit deel van Eindhoven is natuurlijk wel het winkelcentrum Woensel, of Woensel XL zoals het tegenwoordig heet. Ontworpen door Van den Broek en Bakema op basis van hun wereldwijde primeur met de Lijnbaan in Rotterdam. Nog altijd diezelfde ijzersterke structuur, maar enige jaren geleden gerenoveerd, gewijzigd, uitgebreid en helaas ook zwart geschilderd. Dit lijkt wel de mode van de laatste jaren: een zwart verfje laat alles er weer trendy uitzien. Helaas niet altijd beter.

De westelijke lus gaat nog door een vooroorlogs deel van Woensel en vervolgens rondom de groene vinger die vanuit het noorden de stad insteekt. Daarin liggen complexen als de Internationale School en de GGzE Grote Beek en de Herdgang, het trainingscomplex van PSV, waaraan nog volop wordt verbouwd. Na voltooiing zal daar de route overheen worden gelegd.