Nieuws

Vanaf 1 september 2014 is deze website online en vanaf die datum zal hij worden geactualiseerd. Dat betekent dat nieuwe projecten kunnen worden toegevoegd, al dan niet in combinatie met een routewijziging of het toevoegen van een routetak. Die veranderingen zullen hiernaast steeds worden vermeld, zodat ze eenvoudig terug te vinden zijn.

15 oktober 2020

Aan het lichtkunstwerk Zwerm, op de kruising van de Ring en de Veldm. Montgomerylaan, is vandaag Nationale Staalprijs 2020 in de categorie karakteristieke stalen bouwdelen toegekend. En terecht. Probeer vooral om je route zo te kiezen dat je hier na zonsondergang langs komt. Een prachtige afsluiting van je fietstocht.

De projecten van Architracks zijn overigens ook te vinden op een nieuwe mobiele app: Boque. De app bevat geen routes maar toont interessante projecten in Nederland en zelfs daarbuiten aan de hand van de locatie van je smartphone. Gratis te downloaden in de appstore voor zowel Ios als Android. Zie ook https://www.galleo.co/association/boque.

In het januarinummer van het maandblad voor kunst en cultuur, Zuiderlucht, staat een mooi artikel over  architectuur in Eindhoven. De digitale versie daarvan vind je hier: http://www.zuiderlucht.eu/strijp-s-dat-zegt-ze-niks/.

Architracks is geheel digitaal, maar wil je toch liever een papieren gids over architectuur in Eindhoven, dan heb je een mooie leidraad aan het nieuw verschenen "Eindhoven Architectuur Stad", geschreven door Paul Groenendijk en Piet Vollaard, met foto's van Bas Gijselhart: https://www.nai010.com/nl/publicaties/eindhoven-architectuur-stad/240692, verkrijgbaar bij de boekhandel. Ook in een Engelse versie.

In 2020 bestaat de wijk 't Hool 50 jaar en dat kan niet onopgemerkt blijven. Er is een website waar alles daarover is te vinden: https://www.hethool50.nl.

30 september 2020

Vandaag heb ik een project van INBO in Grasrijk toegevoegd. Dat is al in 2013 gerealiseerd, maar nu eindelijk in de route opgenomen.

Ook het vorig jaar gerealiseerde project DOK40 van Architecten aan de Maas aan de Kanaaldijk Zuid is toegevoegd.

26 augustus 2020

Van het complex Picuskade stond tot dusver alleen een artist-impression op Architracks. Vandaag heb ik die vervangen door foto's en mijn commentaar toegevoegd. Picuskade omhelst het DAF-museum aan drie zijden. De monumentale gebouwencomplex van het museum zelf kan daarom ook niet meer ontbreken op Architracks.

24 augustus 2020

De route zoor zuidelijk Eindhoven is gewijzigd. Die loopt nu door het Landgoed Eikenburg waar Trudo bezig is met herontwikkeling en nieuwbouw. De herontwikkeling van een gedeelte van het hoofdgebouw is daarmee nu in de route opgenomen. Ook leidt de route nu langs het voormalige entreegebouwtje van het voormalige dierenpark Animali.

21 augustus 2020

Vandaag heb ik het lichtkunstwerk op de kruising van de Ring en de Veldm. Montgomerylaan toegevoegd. Probeer vooral om je route zo te kiezen dat je hier na zonsondergang langs komt. Een prachtige afsluiting van je fietstocht.

Ook zijn er twee projecten aan de Vestdijk toegevoegd: De herontwikkelde Groene Toren  met zijn vernieuwde gevels en schuin daartegenover de dakopbouw op het tot apartementen verbouwde pand op de hoek met de Nieuwstraat.

9 augustus 2020

Deze week heb ik eindelijk foto's kunnen maken in de voormalige Augustijnenkerk. Daarmee kon ik de fotoserie over het project Mariënhage /Domus Dela aan de Kanaalstraat compleet maken.

2 augustus 2020

De route liep al een poosje over het NRE-terrein aan de Nachtegaallaan, maar er stonden nog geen projecten op Architracks. Vandaag voeg ik de eerste twee toe: Architectenstudio en woningen van FAAM architects en restaurant annex jazzclub Fifth door de Bever architecten. Er zijn al meer projecten klaar, maar die voeg ik binnenkort toe.

29 juli 2020

Er zijn nieuwe foto's toegevoegd aan het plan Celsius in Woensel West, omdat de beplanting na enkele jaren van groei is gaan bijdragen aan de sfeer van deze woonomgeving.

In De Barrier, aan de Willem van Noortlaan staan al zes jaar twee woongebouwen van de hand van Hans van der Heijden. Ik was er steeds niet op het goede moment, maar nu is het dan toch gelukt en is het project toegevoegd.

Het high tech bedrijf dat zich drie jaar geleden vestigde in het voormalige pompgebouw TAQ op Strijp T is inmiddels alweer in oppervlakte verdubbeld door een nieuwe uitbreiding. Daarvan is een foto toegevoegd.

Ook van het gerenoveerde hoofdgebouw Atlas op de TU/e Campus zijn nog enkele foto's toegevoegd. Dat gaat vooral om de tuinen aan de voor- en achterzijde. Die zijn ooit ontworpen door Mien Ruys. De structuur bestaat nog, maar de beplanting is anders dan destijds.

13 juli 2020

Bij het prject TQ5+6 op Strijp T zijn er foto's bijgeplaatst. De binnentuin is nu aangelegd en dat is een mooie plek geworden.

6 juli 2020

Aan de Bilderdijklaan, met de rug tegen het Van Abbemuseum, is een nieuw woongebouw gerealiseerd. Dat is nu ingepast in de zuid- en totaalroute.

13 juni 2020

Vandaag heb ik de foto's van Kastanjelaan 1 omgewisseld. Nu de voormalige bedrijfsschool van Philips is herontwikkeld tot appartementen, zijn foute ingrepen uit het verleden gelukkig weer hersteld. Ook is al het metselwerk schoongemaakt en het gebouw oogt weer als nieuw. Prachtig!

10 juni 2020

De foto's van winkelcentrum Klein Tongelreplein lagen er al lang, de route was er ook al een geruime tijd op aangepast, maar het project was nog steeds niet ingevoerd. Vandag heb ik die misser hersteld. Je vind het project in de oostelijke tak van de fietsroute.

10 april 2020

Ik had al lange tijd foto's liggen van het voormalige TD-gebouw aan het Frederik van Eedenplein. Dit is herontwikkeld tot een multifunctioneel gebouw door diederendirrix.  Vanaf vandaag is het toegevoegd aan de route.

26 maart 2020

Ik heb een extra lusje aan de route toegevoegd, zodat die langs het trainingcomplex van PSV, de Herdgang voert. Daar is vorig jaar een geheel vernieuwd complex voor de jeugd gerealiseerd.

7 maart 2020

Op Strijp R, Beeldbuisring 27, heb ik een eigenzinnig woonhuis toegevoegd naar ontwerp van Van Herk en de Kleijn architecten. Ook een kantoorvilla op de Hight Tech Campus 96, naar ontwerp van Pauwert Architecten, is vandaag toegevoegd.

5 maart 2020

Vandaag heb ik het getransfomeerde complex TQ op Strijp T toegevoegd. Na Innovation Powerhouse, Pompgebouw en Biomassacentrale is hiermee weer een stap gezet in de opwaardering van Strijp T. Ook de inrichting van de openbare ruimte wordt aangepakt. Niet alleen de mooie inrichting rond TQ valt op, maar ondertussen is ook het 'Gloeilampenplantsoen' helemaal opgeschoond en als park in ere hersteld.

2 februari 2020

Ik heb nog niet alle aspecten van Mariënhage kunnen fotograferen, maar ik wilde toch niet langer wachten met een update van dit project aan de Kanaalstraat. De Paterskerk, voormalig Augustinianum en de Studentenkapel zijn samengevoegd tot ceremoniehuis, hotel en congrescentrum onder de naam DomusDela. Ook de overige delen van het voormalige kloostercomplex  zijn aangekocht door Dela, maar die blijven vooralsnog in hun huidige staat, ook al hebben de paters Augustijnen het inmiddels verlaten. Deze herbestemming is een grote aanwinst voor de stad. Waar het eerst een zekere distantie bezat ten opzichte van de openbare ruimte, maakt het daar nu nadrukkelijk deel van uit. Dat komt ook door de herindeling van de Kanaalstraat, waar meer ruimte is voor het groen en de voetgangers.

15 juni 2019

Het is eindelijk gelukt! De site is zodanig omgebouwd dat Architracks ook goed werkt op je smartphone en gewoon via de gps-functie is na te fietsen. Je telefoon wel vastzetten op je stuur!

Ik houd me aanbevolen voor bezichtigingen van nieuwe projecten. Wel zal k altijd mijn eigen afweging maken of een project wordt opegenomen in Architracks.