Nieuws

Vanaf 1 september 2014 is deze website online en vanaf die datum zal hij worden geactualiseerd. Dat betekent dat nieuwe projecten kunnen worden toegevoegd, al dan niet in combinatie met een routewijziging of het toevoegen van een routetak. Die veranderingen zullen hiernaast steeds worden vermeld, zodat ze eenvoudig terug te vinden zijn.

16 mei 2022

Het volgende nieuwe plan op Strijp S is S-West op de hoek van de Torenallee en de Ingenieur Kalffstraat. JSA architecten, dat nu werkt onder de naam Orange architects heeft hier een boeiend ensemble van vier verschillende gebouwen neergezet. Zoals gebruikelijk bij deze architecten ziet het er zeer verzorgd uit.

Naast architectuur, is er ook heel veel groen in Eindhoven. Het boek 'Eindhoven Evergreen' geeft een beeld van 85 plantsoenen, parken, natuurgebieden en woonwijken met een bijzondere landschappelijke achtergrond. Ik schreef de teksten en Norbert van Onna maakte er prachtige foto's bij. Het is een flink boek geworden: 24 x 32 cm en 288 pagina's dik. Het kost €49,50. Het is te bestellen door je naam en adres te sturen naar info@onna.nl onder vermelding van 'Eindhoven Evergreen'. Het is ook te koop in de Eindhovense boekhandels Van Piere en Motta. Er zijn nog slechts enkele tientallen exemplaren beschikbaar!

11 mei 2022

Vandaag heb ik de foto’s van gebouw Sixty5 op Strijp S geactualiseerd.

7 mei 2022

Het is tijd om weer eens aandacht te besteden aan de ontwikkelingen op Strijp S. Daar is de afgelopen tijd zoveel gebeurd, dat ik flink achterloop op Architracks. Ik begin met de opbouw op het Veemgebouw door Caruso St John Architects. Ik moet zeggen dat ik oorspronkelijk zo mijn bedenkingen had over de noodzaak voor deze toevoeging. Maar nu het klaar is, ben ik toch enthousiast. Dit is beslist een staaltje architectonisch vakmanschap!

22 april 2022

Een rijtje woningen aan de Patrijsstraat is aangevuld met een hoekwoning. Achterop het perceel voegt een fietsenwerkplaats zich in het weefsel van het NRE-terrein. Het ensemble is ontworpen door MVD architecture en nu opgenomen in de route.

2 april 2022

Terwijl de herontwikkeling van de voormalige showroom van de grond kwam, bouwde MAG architecten op het terrein erachter voor zichzelf een nieuw kantoor met een woning en parkeergarage. Dit eerste nieuwbouwproject op het NRE-terrein is nu ook in de route opgenomen.

20 maart 2022

Een van de eerste gerealiseerde projecten op het NRE-terrein is NRE TWEE, de herontwikkeling van de voormalige toonzaal en het magazijn. Dit gemeentelijke monument aan de Nachtegaallaan is verbouwd tot 12 woningen met een gezamenlijke ruimte naar een ontwerp van MAG Architecten.

6 maart 2022

Het wordt tijd dat we weer eens terugkeren naar het NRE-terrein. Daar zijn ondertussen meerdere interessante initiatieven tot stand gekomen. Hoewel niet als eerste gerealiseerd, heb ik ‘NRE Kaskoop’ nu toegevoegd. Naar een ontwerp van Houben van Mierlo Architecten werd het voormalige ‘Zuiverhuis’ tot 2 woningen herontwikkeld, in combinatie met 7 nieuwe woningen op het naastgelegen perceel.

23 februari 2022

We verlaten Waterrijk weer even en keren terug naar het centrum. Sinds 2020 staan aan de rand van het Stadswandelpark drie helderwitte woongebouwen: Parc Fontaine, naar een ontwerp van Pauwert Architectuur.

3 februari 2022

Met de laatste aanwinst op Architracks keren we weer terug naar de hoofdader van Waterrijk. Daar is in 2021 de stedelijke kamer gerealiseerd die de entree van de wijk markeert aan de kant van Veldhoven. Het ensemble van appartementen en grondgebonden woningen aan de Waterlinie 1-153 is ontworpen door FAAM Architects.

21 januari 2022

Na het vorige ensemble van FAAM aan de Waterwijk, is het project Parc10 het laatste in dit rijtje. Deze 10 woningen zijn ontworpen door Sluijmer architectuur en gerealiseerd in 2020.

10 januari 2022

Ook het eerste project dat in 2022 wordt toegevoegd aan architracks ligt in Waterrijk. Noordelijk van het project Parc Living van JMW Architecten ligt sinds 2019 een compact ensemble van negen woningen, ontwikkeld en ontworpen door FAAM Architects. Ik heb in deze buurt ook een kleine routewijziging doorgevoerd, zodat alles beter te zien is.

28 december 2021

Achter de stedelijke kamer van M3H Architecten, worden de stroken vrijstaande woningen van Waterwijk afgezoomd met enkele projectmatige clusters van bescheiden omvang. Eerst vind je daar 12 vrijstaande woningen van JMW Architecten, ontwikkeld door Bloom VastgoedCreatie. Vanaf vandaag te zien op Architracks.

18 december 2021

Nieuw in de route opnieuw een stedelijke kamer in Waterrijk. In 2019 werd aan beide kanten van de Waterlinie een project gerealiseerd naar ontwerp van M3H Architecten.

11 december 2021

Al in 2018 werden aan het noordoostelijk einde van de Waterlinie twee stedelijke kamers gerealiseerd naar een ontwerp van Bedaux de Brouwer. Die zijn nu eindelijk toegevoegd aan Architracks.

4 december 2021

Net als vorige week is ook vandaag weer een project in Waterrijk aan de route toegevoegd. En dat zal de komende tijd nog wel even doorgaan. Eerst is het project Wonen aan de Oevers aan de beurt. Dat zijn 62 woningen aan het Waterfront, ontwikkeld door Bloom VastgoedCreatie en ontworpen door Bedaux de Brouwer architecten.

25 november 2021

Nieuw op architracks: Luminous Living, 7 woningen aan de Waterstad, ontworpen door FAAM architects en ontwikkeld door Bloom VastgoedCreatie.

17 november 2021

Op de voormalige Rabo-locatie aan de Fellenoord is een nieuw kantoorgebouw ontwikkeld. Daarin zal de Belastingdienst haar intrek nemen zodra het interieur is afgebouwd. Het exterieur door UN Studio is al eerder opgeleverd en nu ook op Architracks te vinden.

4 november 2021

Door een aanpassing van de route is nu eindelijk ook het nieuwe schoolgebouw voor het Augustinianum aan de Dirk Boutslaan opgenomen. Het is al in 2017 opgeleverd naar een ontwerp van architecten|en|en in samenwerking met Studio Leon Thier.

Tegelijk is nu ook de achterliggende woonbuurt opgenomen. Die is in 2021 gerealiseerd op de locatie van het oude schoolgebouw en ontworpen door hp architecten.

18 oktober 2021

Met een kleine wijziging van de route door het Philipsdorp is een eigentijds en ingetogen appartementencomplex aan de Iepenlaan, ontworpen door Houben van Mierlo architecten, nu opgenomen in Architracks.

15 oktober 2021

Gister werd de Dirk Roosenburprijs 2021 toegekend aan de renovatie van het Karregat volgens een ontwerp van diederendirrix in samenwerking met architecten|en|en. Diezelfde architectencombinatie won ook de Publieksprijs voor hun restauratie en herontwikkeling van het complex Domus Dela.

11 oktober 2021

Nieuw is het door De Bever architecten ontworpen multifunctionele gebouw dat dichtbij bij Luchthavengebouw van Eindhoven Airport is verschenen. Het biedt plaats aan een parkeergarage, kiss & ride zone, horeca en winkelruimte.

5 oktober 2021

Al in 2019 werd het eerste bedrijfsgebouw van de Braninport Industries Campus (BIC) opgeleverd, maar omdat de route op Architracks er niet langs liepen, ontbrak het project nog op de website. Nu heb ik een nieuw tak aan het netwerk toegevoegd die over de Campus loopt en dus is de eerste fase van BIC hier te zien.

27 september 2021

Een jaar geleden werd de nieuwe fietsbrug over de A2 bij Tegenbosch volledig afgemonteerd in één nacht op zijn definitieve plek gelegd. Weer een mooi project van het team van ipv Delft. Vanaf nu is hij ook op Architracks te vinden.

21 september 2021

Het eerste bewoonde huis ter wereld in de 3D-betonprinttechniek is nu te vinden op Architracks. Het is de eerste in een opeenvolgende reeks van vijf woningen aan de Bosuil in Bosrijk.

5 september 2021

Vlak naast het Van der Valkhotel aan de Aalsterweg is eerder dit jaar een parkeergarage annex ambulancepost opgeleverd naar een ontwerp van JHK architecten. Vanwege de coronamaatregelen mag er echter nog niet worden geparkeerd. De ambulancepost is al wel in bedrijf. Op Architracks toch alvast de foto's van het complex.

3 september 2021

Vorig jaar is er langs het oostelijke deel van de Ring een studentflat gerealiseerd naar ontwerp van FAAM architects. Dit subtiel opgezette gebouw is nu ook opgenomen in de route die daarvoor iets is aangepast en nu ook door de Berenkuil loopt en dus langs de Busremise uit 1988 voert. Ook zijn de foto's van de Pastoor Sickingstraat vernieuwd. Als laatste zijn er foto's toegevoegd van de laatste fase van de vernieuwing van Lakerlopen door Hans van de Heijden.

16 augustus 2021

Op het Landgoed Eikenburg is het eerste nieuwe gebouw gerealiseerd binnen het herontwikkelingsplan dat Trudo voor dit gebied liet maken. Op de plek van een bestaand paviljoen is, naar een ontwerp van FAAM Architects, het eerste CLT-project in Eindhoven nu een feit. Naast foto's van dit nieuwe gebouw heb ik ook de beelden van de herontwikkeling van het hoofdgebouw van Eikenburg vernieuwd.

23 juni 2021

Op Strijp R is vorig jaar ook een complex woningen opgeleverd van Happel Cornelisse Verhoeven. De architectuur is zeer verzorgd, maar ik heb kanttekeningen bij het project als geheel.

22 juni 2021

Vandaag heb ik de woningen toegevoegd die Bedaux de Brouwer vorig jaar realiseerde op Strijp R. Weer een staaltje van hun vakmanschap en beslist een aanwinst voor deze buurt. Ook heb ik het kleinste gebouwtje van Strijp T toegevoegd: de weegbrug met kantoortje tegenover Achtseweg Zuid 171, gebouwd rond 1955.

8 juni 2021

Eindelijk ben ik in de gelegenheid geweest om foto's te maken van de twee woonhuizen aan de Sliffertsestraat die Marlies Zuidam van FAAM Architects en Judith Rossen van Bloom VastgoedCreatie realiseerden voor hun beider gezinnen.

6 mei 2021

Al geruime tijd lag het project van de H. Vincentius a Paulokerk aan de Vitruviusweg te wachten om in de route te worden opgenomen. Dat is vanaf vandaag het geval. Om dat mogelijk te maken heb ik een extra kortsluiting gemaakt in de Noordroute. De kerk in de stijl van de Bossche School werd in 1964 gebouwd naar ontwerp van Jan de Jong, in 2019 herontwikkeld tot kantoor naar ontwerp van Van Aken. In 2019 werd de pastorie omgevormd naar appartementen en er werd een nieuw blokje met appartementen toegevoegd naar ontwerp van Pauwert Architectuur.

Ik heb ook de laatst opgeleverde fase van de nieuwbouw in Woensel West opgenomen in de route. Trudo heeft met Celsius Snellius weer goed werk afgeleverd naar een ontwerp van Tarra Architectuur & Stedenbouw.

22 april 2021

Op Strijp S is vorig jaar het appartementengebouw Sixty5 opgeleverd, een ontwerp van diederendirrix. Het is woontoren die zich trapsgewijs verjongt en aan de kant van het spoor zijn grootste hoogte bereikt. Later volgen daar meer foto's van. Op Strijp R is een woningbouwplan aan de route toegevoegd. Op de plek waar vroeger de beeldbuizenfabriek stond, maakte Hilberink Bosch architecten een bijzonder complex.

19 april 2021

Vandaag heb ik de studentenhuisvesting van T. van Aken aan de Boutenslaan toegevoegd. Nog langer wachtte het woningcomplex van Inbo aan de Graslinnen/Landheer, dat al in 2017 werd gerealiseerd. Ook heb ik een paar nieuwe foto's toegevoegd van de vier woningen van Studio M10 aan de Waterwijk.

4 januari 2021

Er liggen nog wel foto's van projecten klaar om in te passen op deze website. Toch lag de aandacht de afgelopen tijd vooral bij een ander project waar ik mee bezig ben. Samen met fotograaf Norbert van Onna werk ik aan een boek over het groene Eindhoven dat in mei 2021 moet verschijnen. Dat betekende de laatste maanden vooral veel fietsen langs parken, plantsoenen en natuurgebieden. Daarover moeten nu teksten worden geschreven en dat alles kost veel tijd. Hierdoor heeft Architracks nu even geen prioriteit.

De projecten van Architracks zijn overigens ook te vinden op een nieuwe mobiele app: Boque. De app bevat geen routes, maar toont interessante projecten in Nederland en zelfs daarbuiten aan de hand van de locatie van je smartphone. Gratis te downloaden in de appstore voor zowel Ios als Android. Zie ook https://www.galleo.co/association/boque.

Architracks is geheel digitaal, maar wil je toch liever een papieren gids over architectuur in Eindhoven, dan heb je een mooie leidraad aan het nieuw verschenen "Eindhoven Architectuur Stad", geschreven door Paul Groenendijk en Piet Vollaard, met foto's van Bas Gijselhart: https://www.nai010.com/nl/publicaties/eindhoven-architectuur-stad/240692, verkrijgbaar bij de boekhandel. Ook in een Engelse versie.

15 oktober 2020

Aan het lichtkunstwerk Zwerm, op de kruising van de Ring en de Veldm. Montgomerylaan, is vandaag Nationale Staalprijs 2020 in de categorie karakteristieke stalen bouwdelen toegekend. En terecht. Probeer vooral om je route zo te kiezen dat je hier na zonsondergang langs komt. Een prachtige afsluiting van je fietstocht.

30 september 2020

Vandaag heb ik een project van INBO in Grasrijk toegevoegd. Dat is al in 2013 gerealiseerd, maar nu eindelijk in de route opgenomen.

Ook het vorig jaar gerealiseerde project DOK40 van Architecten aan de Maas aan de Kanaaldijk Zuid is toegevoegd.

26 augustus 2020

Van het complex Picuskade stond tot dusver alleen een artist-impression op Architracks. Vandaag heb ik die vervangen door foto's en mijn commentaar toegevoegd. Picuskade omhelst het DAF-museum aan drie zijden. De monumentale gebouwencomplex van het museum zelf kan daarom ook niet meer ontbreken op Architracks.

24 augustus 2020

De route zoor zuidelijk Eindhoven is gewijzigd. Die loopt nu door het Landgoed Eikenburg waar Trudo bezig is met herontwikkeling en nieuwbouw. De herontwikkeling van een gedeelte van het hoofdgebouw is daarmee nu in de route opgenomen. Ook leidt de route nu langs het voormalige entreegebouwtje van het voormalige dierenpark Animali.

21 augustus 2020

Vandaag heb ik het lichtkunstwerk op de kruising van de Ring en de Veldm. Montgomerylaan toegevoegd. Probeer vooral om je route zo te kiezen dat je hier na zonsondergang langs komt. Een prachtige afsluiting van je fietstocht.

Ook zijn er twee projecten aan de Vestdijk toegevoegd: De herontwikkelde Groene Toren  met zijn vernieuwde gevels en schuin daartegenover de dakopbouw op het tot apartementen verbouwde pand op de hoek met de Nieuwstraat.

9 augustus 2020

Deze week heb ik eindelijk foto's kunnen maken in de voormalige Augustijnenkerk. Daarmee kon ik de fotoserie over het project Mariënhage /Domus Dela aan de Kanaalstraat compleet maken.

2 augustus 2020

De route liep al een poosje over het NRE-terrein aan de Nachtegaallaan, maar er stonden nog geen projecten op Architracks. Vandaag voeg ik de eerste twee toe: Architectenstudio en woningen van FAAM architects en restaurant annex jazzclub Fifth door de Bever architecten. Er zijn al meer projecten klaar, maar die voeg ik binnenkort toe.

29 juli 2020

Er zijn nieuwe foto's toegevoegd aan het plan Celsius in Woensel West, omdat de beplanting na enkele jaren van groei is gaan bijdragen aan de sfeer van deze woonomgeving.

In De Barrier, aan de Willem van Noortlaan staan al zes jaar twee woongebouwen van de hand van Hans van der Heijden. Ik was er steeds niet op het goede moment, maar nu is het dan toch gelukt en is het project toegevoegd.

Het high tech bedrijf dat zich drie jaar geleden vestigde in het voormalige pompgebouw TAQ op Strijp T is inmiddels alweer in oppervlakte verdubbeld door een nieuwe uitbreiding. Daarvan is een foto toegevoegd.

Ook van het gerenoveerde hoofdgebouw Atlas op de TU/e Campus zijn nog enkele foto's toegevoegd. Dat gaat vooral om de tuinen aan de voor- en achterzijde. Die zijn ooit ontworpen door Mien Ruys. De structuur bestaat nog, maar de beplanting is anders dan destijds.

13 juli 2020

Bij het prject TQ5+6 op Strijp T zijn er foto's bijgeplaatst. De binnentuin is nu aangelegd en dat is een mooie plek geworden.

6 juli 2020

Aan de Bilderdijklaan, met de rug tegen het Van Abbemuseum, is een nieuw woongebouw gerealiseerd. Dat is nu ingepast in de zuid- en totaalroute.

13 juni 2020

Vandaag heb ik de foto's van Kastanjelaan 1 omgewisseld. Nu de voormalige bedrijfsschool van Philips is herontwikkeld tot appartementen, zijn foute ingrepen uit het verleden gelukkig weer hersteld. Ook is al het metselwerk schoongemaakt en het gebouw oogt weer als nieuw. Prachtig!

10 juni 2020

De foto's van winkelcentrum Klein Tongelreplein lagen er al lang, de route was er ook al een geruime tijd op aangepast, maar het project was nog steeds niet ingevoerd. Vandag heb ik die misser hersteld. Je vind het project in de oostelijke tak van de fietsroute.

10 april 2020

Ik had al lange tijd foto's liggen van het voormalige TD-gebouw aan het Frederik van Eedenplein. Dit is herontwikkeld tot een multifunctioneel gebouw door diederendirrix.  Vanaf vandaag is het toegevoegd aan de route.

26 maart 2020

Ik heb een extra lusje aan de route toegevoegd, zodat die langs het trainingcomplex van PSV, de Herdgang voert. Daar is vorig jaar een geheel vernieuwd complex voor de jeugd gerealiseerd.

7 maart 2020

Op Strijp R, Beeldbuisring 27, heb ik een eigenzinnig woonhuis toegevoegd naar ontwerp van Van Herk en de Kleijn architecten. Ook een kantoorvilla op de Hight Tech Campus 96, naar ontwerp van Pauwert Architecten, is vandaag toegevoegd.

5 maart 2020

Vandaag heb ik het getransfomeerde complex TQ op Strijp T toegevoegd. Na Innovation Powerhouse, Pompgebouw en Biomassacentrale is hiermee weer een stap gezet in de opwaardering van Strijp T. Ook de inrichting van de openbare ruimte wordt aangepakt. Niet alleen de mooie inrichting rond TQ valt op, maar ondertussen is ook het 'Gloeilampenplantsoen' helemaal opgeschoond en als park in ere hersteld.

2 februari 2020

Ik heb nog niet alle aspecten van Mariënhage kunnen fotograferen, maar ik wilde toch niet langer wachten met een update van dit project aan de Kanaalstraat. De Paterskerk, voormalig Augustinianum en de Studentenkapel zijn samengevoegd tot ceremoniehuis, hotel en congrescentrum onder de naam DomusDela. Ook de overige delen van het voormalige kloostercomplex  zijn aangekocht door Dela, maar die blijven vooralsnog in hun huidige staat, ook al hebben de paters Augustijnen het inmiddels verlaten. Deze herbestemming is een grote aanwinst voor de stad. Waar het eerst een zekere distantie bezat ten opzichte van de openbare ruimte, maakt het daar nu nadrukkelijk deel van uit. Dat komt ook door de herindeling van de Kanaalstraat, waar meer ruimte is voor het groen en de voetgangers.

15 juni 2019

Het is eindelijk gelukt! De site is zodanig omgebouwd dat Architracks ook goed werkt op je smartphone en gewoon via de gps-functie is na te fietsen. Je telefoon wel vastzetten op je stuur!

Ik houd me aanbevolen voor bezichtigingen van nieuwe projecten. Wel zal k altijd mijn eigen afweging maken of een project wordt opegenomen in Architracks.