Zuidroute

194
43,8 km

De zuidroute is er een langs de randen van de stadsdelen Gestel en Stratum, een klein stukje door Strijp en scheert tenslotte langs de oost- en westrand van de binnenstad.

In dat laatste deel is natuurlijk enorm veel veranderd de afgelopen 25 jaar. Daar staan de stippen op de kaart dan ook heel dicht op elkaar. Ook de buurt De Bergen is niet te versmaden.

Gestel is vertegenwoordigd met enkele prachtige woonbuurten: Vonderkwartier, Schrijversbuurt en het kleine pareltje van architect Korteweg rond de St. Claralaan.

Een ander hoogtepunt is toch wel de High Tech Campus helemaal in het zuiden. Bij het vertrek van het hoofdkantoor van Philips uit Eindhoven werd tegelijkertijd besloten tot het opzetten van dit bedrijvenpark voor hoogwaardige technologie.

In het weekend is de Campus gesloten voor publiek. Dus op die dagen zul je er omheen moeten fietsen.

Tussen Gestel en Stratum in zit de groene zone van de Genneper Parken met een groot aantal sportvoorzieningen. Het levert een aantal bijzondere sportgebouwen op, inclusief een gloednieuwe sporthogeschool.

Ook Stratum heeft, naast de losse projecten die er ook zijn, een aantal buurten die het aanzien meer dan waard zijn. Zo is daar de Sintenbuurt en de woonwijk rond de Pasteurlaan met een mengsel van voor- en naoorlogse woningen. In beide gebieden speelt de architectuur van Frans Korteweg een hoofdrol. En natuurlijk is daar het beschermde stadsgezicht van Den Elzent, de eerste villawijk die werd gebouwd nadat Eindhoven werd samengevoegd met de omliggende dorpen.

Ook de Kruidenbuurt moet hier worden genoemd. Dit is een voorbeeld van grootschalige buurtvernieuwing door sloop van de bestaande wijk. En dat is hier voortreffelijk gedaan.